fredag 18 maj 2012

Vecka 20-21

Hej på er därhemma!
Veckan som gick var kort, men intensiv, det känns att sommarlovet närmar sig.

Vi håller med att skriva samman dokumentet i vårt SO/NO-tema. Nästa vecka kommer vi att pausa med det och jobba lite med några av kunskapskraven i teknik.


Under temadagarna i teknik arbetar vi med följande centralt innehåll för år 4-6:

Tekniska lösningar
* Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sam­manfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka krafter.
* Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.
* Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system, till exempel i ficklampor.
* Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
 
Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar
* Egna konstruktioner med tillämpningar av principer för hållfasta och stabila strukturer och mekanismer.
* Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska eller digitala modeller. 

 
Teknik, människa, samhälle och miljö  
* Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.
* Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.  
Till teknikdagarna tar vi, som jag skrev förra veckan, gärna emot gamla trasiga tekniska (eller hela som ni tänkt slänga), prylar, som t.ex fjärrkontroll, mobiltelefon, radiostyrd bil eller liknande. Det skulle även vara bra om eleverna kunde låna med sig mejslar för både spår- och stjärnskruv hemifrån under de dagarna. Namna dem med en tejpbit som ni fäster på.   
Lördagen 19 maj kommer eleverna ha en tipspromenad i Lindberg för att samla in pengar till sin övernattning. Jag ber om ursäkt ifall informationen runt detta varit otydlig, men eleverna har inte signalerat något annat än att de har allting under kontroll. Dock har jag under de senaste dagarna förstått att så inte helt är fallet. Jag/vi kan ta det som en lärdom till nästa tillfälle att få mer tydliga bekräftelser på att allt fungerar på bästa sätt. Hoppas i alla fall att de lyckas bra med sin tipspromenad.

När det gäller discot kommer det att vara fredagen 25 maj. Eleverna hade först tänkt sig matsalen, men då krävs det att en lärare från skolan är med. Jag har ingen möjlighet att närvara den kvällen, men om de istället hyr idrottshallen räcker det med de föräldrar som är med. Hör av er om det är några problem runt detta!

Vi har skickat ut lappar om hur många som kan tänkas vilja köpa fika på vårvernissagen och vi vill ha tillbaka lappen senast onsdagen 23 maj. Vårvernissagen, som är tisdagen 29 maj, börjar för gulas del i idrottssalen kl 17.00. Hela skolan deltar i årets vårvernissage så alla lokaler är öppna och man kan kika på vad elever i olika årskurser och i olika spår har arbetat med.
Familjewebben kommer igång den 21 maj och då kan ni gå in och läsa era barns omdömen. Vi vill dock påminna om att det ni ser är ett pågående arbete. Först vid terminens slut kan ni se ett färdigt resultat.
 Lite inför vecka 21:
Tisdag: Idrottskläder med. 

Torsdag: Idrottskläder med
Fredag: Disco!
Lite som kommer framöver:
På tisdag 29 maj åker 5:orna på studiebesök på brandstationen och på kvällen är det vårvernissage här på skolan.
Hoppas ni får en skön helg! 
Susanne, Elisabeth och Karin.




Inga kommentarer: